Lymfedrænage – OBS tilbud i oktober

Væske i kroppen

 • Træt af væske i kroppen – også kaldet ødem?
 • Lider du af væske i benene, hævede ben og ankler eller måske kramper og uro i benene? Måske har du også smerter i knæene, så det er plagsomt, når du bevæger dig?
 • Har du udviklet lymfødem i arm eller ben efter kræftbehandling?

Så kunne lymfedrænage være den behandling, du har manglet indtil nu!

Hvad er lymfedrænage?

Manuel lymfedrænage er en særlig form for kropsmassage, der er meget blid og rytmisk i modsætning til klassisk massage med forholdsvis hårde tryk, der presser de fine lymfekar sammen. Lymfedrænage kan dog også bruges som helkropsmassage, selv om du ikke er plaget af væske i kroppen. Der er behandlingssystemer til alle dele af kroppen, og dele af disse kan benyttes til meget specifikke formål, for eksempel ansigtsbehandlinger.

Lymfedrænage stimulerer sammentrækninger i lymfekarrene og leder lymfen den bedste vej.

Hvad er lymfedrænage ellers godt for?

Mine patienter kommer med alle mulige symptomer. Mange kommer med ødemer i ben og ankler, herunder tunge ben samt snurren i ben, der kan medføre problemer med at falde i søvn. En del kommer med lymfødem, især som følge af behandling for kræft. Andre har mere fokus på behandlingen som støtte til udrensning af affaldsstoffer, bekæmpelse af appelsinhud (cellulitis) samt som støtte til slankebehandling.
Lymfødem i ben / Ben med lymfødem

Patient med lymfødem i venstre ben

Derudover er hyppige skavanker, som lymfedrænage kan afhjælpe:

 • Hævede lymfekirtler
 • Dårligt immunforsvar
 • Forstoppelse
 • Styrkelse af kroppen før/efter operation
 • Hovedpine, bihulebetændelse
 • Sårheling
 • Stress
 • Søvnløshed

Hvordan foregår en behandling?

Behandlingen foregår i et lunt rum, hvor du kun har trusser på. Du bliver pakket godt ind, så du kan holde dig varm.

Så vidt muligt taler vi ikke sammen under behandlingen, så hele systemet kan få maksimal ro og afslapning. Dog spilles lidt afslappende musik, medmindre du ikke ønsker det.

Hvilke reaktioner kan man forvente?

Hvis der er væske i kroppen, vil du normalt opleve en normalisering af det behandlede område hurtigt. Vævet føles mindre spændt og bliver blødere. Derudover kan der blandt andet være tale om:

 • Bedre søvnkvalitet
 • Smertelindring
 • Lethed i kroppen
 • Tarmrumlen
 • Forbedret fordøjelse

Behandlingsforløb

En normal behandling varer 1½ time. I særlige tilfælde kan du nøjes med 1 time. En grundig gennemgang af kroppen forudsætter 5-6 behandlinger. I et længere forløb gives typisk 10-12 behandlinger, de første 6 om muligt 2 gange om ugen og derefter 1 gang ugentligt. Dette afhænger selvfølgelig både af tid og penge … Alle kan dog have glæde af enkelte behandlinger, som virker yderst afstressende og udrensende. Mange har glæde af en vedligeholdende behandling hver 4-6 uge.

Se her, hvad en klient fra klinikken på Møn udtaler om behandlingen.

Hvad laver lymfesystemet?

Lymfesystemet har 3 overordnede opgaver: Det fungerer som dræn ved at fjerne overskydende væske i vævet (lymfe) og føre den over i venerne, det udgør en del af kroppens immunforsvar, og det transporterer affaldsstoffer samt fedtstoffer og proteiner fra lever og tarme til blodkredsløbet.

Lymfesystem

Store koncentrationer af lymfeknuder i armhule og lyske

Hvad er forskellen på ødem og lymfødem?

Hvad er årsagen til ødem/væske i kroppen? Hvad sker der, når lymfesystemet ikke fungerer, som det skal? Skader på lymfesystemet kan føre til, at væske og proteiner mellem cellerne bliver ude i vævet. Den lidelse, der opstår, kaldes et ødem (hævelse på græsk). Ødemer er den største og vigtigste lidelse i lymfesystemet. De opstår, når der er så meget væske, at et normalt fungerende lymfesystem ikke har tilstrækkelig kapacitet til at transportere væsken væk, eller når kapaciteten i lymfesystemet er nedsat.

Ødemer

er i sig selv ikke ensbetydende med sygdom, men ofte et symptom på andre sygdomstilstande, fx forhøjet blodtryk, hjerte-, nyre- eller leversvigt, lavt stofskifte, dårlig blodcirkulation. For specielt kvinder er det en kendt tilstand før menstruation og under graviditet. Og mange friske mennesker kan observere hævelse i benene efter langvarig, oprejst stilling eller passiv stolesidning, lige som blodkredsløbet med alderen bliver svagere.

Lymfødem

skyldes nedsat transportkapacitet i lymfesystemet. Et kronisk lymfødem er en diagnose, da lymfødemet opstår som følge af anormale tilstande, sygdomme eller traumer i lymfesystemet. Et lymfødem kan være primært eller sekundært. Lymfødem rammer langt hyppigere kvinder end mænd.

Primært lymfødem

Uden anden bagvedliggende sygdom. Kan være medfødt, men kan også opstå spontant og begynde i alle aldersgrupper. Det anslås, at ca. 40 % af lymfødemtilfældene skyldes medfødte defekter i lymfebanerne, der fører til nedsat transportkapacitet, så væsken ikke kan ledes tilstrækkeligt væk fra vævet. Man kan være genetisk disponeret for dette.

Sekundært lymfødem

Opstår i et ellers normalt fungerende lymfesystem som følge af mekanisk eller inflammatorisk skade på lymfesystemet, der blokerer lymfetransporten. Mest kendt er lymfødem i arme hos kvinder, der er opereret og evt. strålebehandlet for brystkræft (ca. 40 % af alle opererede). Ca. 60 % af lymfødemtilfældene er forårsaget af kræft eller efterbehandling af kræft.

Hvad kan du selv gøre?

Der er enkle midler til, hvad du selv kan gøre for at afhjælpe dine skavanker:

 • Trække vejret helt ned i maven
 • Motion
 • Frisk luft
 • Venepumpeøvelser
 • Sidde/sove med benene oppe
 • Spise sundt/basisk
 • Holde kroppen varm og undgå stramt tøj
 • Evt. bære kompressionsstrømpe eller kompressionshandske
 • Benytte kompressionspumpe

Hvad koster en behandling?

En behandling på 1½ time koster 760 kr.

Se øvrige priser her.

Tilskud til lymfødembehandling

Har du udviklet lymfødem i forbindelse med en kræftoperation, vil du normalt blive tilbudt lymfødembehandling på et sygehus i din region. Du kan eventuelt blive henvist til behandling på en fysioterapeutisk privatklinik med speciale i lymfeterapi. Målet med behandlingen er at forbedre symptomerne, da lymfødem er en kronisk lidelse. Er dit lymfødem primært (medfødt), vil du ofte kunne få en bevilling til manuel lymfedrænage.

Book online her